ولایت پدر و جد پدری (ولایت قهری )
آنچه تحت عنوان ولایت قهری در حقوق ایران و قانون مدنی وارد شده همان گونه که از عنوان آن پیداست قهرا و اجبارا بر افرادی بار می شود و فردی که این عنوان به صورت قهری به او منتسب می شود دارای حقوق و تکالیفی می شود که گرچه به خواست خودش ایجاد نشده ولی ناگزیر به رعایت آنها می باشد.
امتیاز:

|
تعداد بازدید: 4045
آثار و احکام ولایت قهری
در قانون مدنی از پدر و جد پدری تحت عنوان ولی قهری یاد شده است و قانونگذار برای رعایت غبطه و صلاح مولی علیه تنها از کسانی به این عنوان یاد کرده که اطمینان خاطر دارد بخاطر پیوند خونی و احساسی نزدیک و توانایی اداره امورات مولی علیه از عهده امورات مالی مولی علیه خود بر می آیند، ضمن اینکه صلاح مولی علیه را نیز در نظر خواهد گرفت.

افرادی تحت ولایت قرار می گیرند
1- طفل صغیر
2- طفل غیر رشید که عدم رشد او متصل به صغر باشد.
3- مجنون که جنون او متصل به صغر باشد.
4- هرگاه طفل، هم پدر و هم جد پدری داشته باشد و یکی از آنها محجور یا به علتی ممنوع از تصرف در اموال مولی علیه گردد ولایت قانونی او ساقط می شود.
5- هر گاه ولی قهری طفل محجور شود مدعی العموم مکلف است مطابق مقررات راجع به تعیین قیم، قیمی برای طفل تعیین کند.
هر یک از پدر و جد پدری بعد از وفات دیگری می تواند برای اولاد خود که تحت ولایت او می باشد وصی معین کند تا بعد از فوت خود در نگهداری تربیت آنها مواظبت کرده و اموال آنها را اداره نماید. البته هیچ یک از پدر و جد پدری نمی تواند با حیات دیگری برای مولی علیه خود وصی معین کند.
ممکن است پدر یا جد پدری به کسی که به سمت وصایت معین کرده اختیار تعیین وصی بعد از فوت خود را برای مولی علیه بدهد.
اگر وصی منصوب از طرف ولی قهری به نگاهداری یا تربیت مولی علیه و یا اداره امور او اقدام نکند یا امتناع از وظایف خود نماید منعزل می شود.
همین که طفل، کبیر و رشید شد از تحت ولایت خارج می شود و اگر بعدا سفیه یا مجنون شود قیمی برای او معین می شود.
مطالب مرتبط:
1- شرایط دعوای نفی ولد و نفی نسب
2- حضانت فرزند ملاقات فرزند رای دادگاه
3- شرایط پذیرش فرزند و قبول فرزند خواندگی
4- ابطال اجراییه ثبتی و ابطال عملیات اجرایی