اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 19 آبان 1400

 امکان فسخ معامله به دلیل نپرداختن مبلغ - ثمن

سلام من ماشینمو به یه بنده خدایی فروختم که طبق قرار که تو قولنامه نوشتیم 10 میلبون همونجا برام واریز کرد 30 میلیون هم قرار شد 10 روز بعد پرداخت کنه و بقیه اش هم موقع سند الان یک ماه گذشته و 30 میلیون رو پرداخت نکرده و میگه تا سند نزنی هیچ پولی نمیدم ماشینم بهش تحویل دادم راهی برای فسخ معامله هست؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 180

پاسخ – آیا می شود به دلیل نپرداختن مبلغ قرارداد آن را فسخ کرد ؟

  • در رابطه با امکان فسخ معامله به دلیل نپرداختن ثمن باید گفت به موجب  قانون  مشتری مکلف است ثمن را در زمان و مکانی که هنگام عقد مشخص شده و مطابق با شرایطی که به وسیله طرفین تعیین گردیده تأدیه نماید در غیر این صورت مطابق ماده 395 قانون مدنی اگر مشتری ثمن را در موعد مقرر تادیه نکند بایع حق خواهد داشت که بر طبق مقررات راجعه به خیار تاخیر ثمن معامله را فسخ یا از‌ حاکم اجبار مشتری را به تادیه ثمن بخواهد.
  • ماده 402 قانون مدنی در خصوص خیار تاخیر ثمن بیان می دارد که هر گاه مبیع عین خارجی و یا در حکم آن بوده و برای تأدیه ثمن یا تسلیم مبیع بین متبایعین اجلی معین نشده باشد، اگر سه روز از تاریخ بیع بگذرد و در این مدت نه بایع مبیع را تسلیم مشتری نماید و نه مشتری تمام ثمن را به بایع بدهد، بایع مختار در فسخ معامله می شود. 
  • در ادامه و در همین راستا ماده 403 قانون مذکور بیان می دارد که اگر بایع به نحوی از انحاء مطالبه ثمن نماید و به قرائن معلوم گردد که مقصود التزام به بیع بوده است خیار او ساقط خواهد شد.
  •  همچنین به موجب ماده  405 قانون مدنی هرگاه بایع در ظرف سه روز از تاریخ بیع تمام مبیع را تسلیم مشتری کند یا مشتری ثمن را به بایع بدهد، دیگر برای بایع اختیار فسخ نخواهد بود. 
  • بنابراین با وجود آنکه خیار تأخیر ثمن اختیار فسخ معامله را برای فروشنده در صورت تاخیر در پرداخت ثمن توسط خریدار ایجاد می کند، تسلیم مبیع به مشتری، امتناع فروشنده از دریافت ثمن، مطالبه ثمن توسط بایع به نحوی که از قراین معلوم گردد مقصود التزام به بیع بوده است، خیار تأخیر ثمن را ساقط می کند. همچنین قبول قسمتی از ثمن نیز می تواند قرینه ای باشد که به منزله ی اسقاط ضمنی خیار تلقی گردد.
  •  لازم به  ذکر است که تسلیم بعض ثمن یا دادن آن به کسی که حق قبض ندارد، خیار بایع را ساقط نمی کند البته اگر مشتری برای ثمن ضامن بدهد یا بایع ثمن را حواله دهد بعد از تحقق حواله خیار تأخیر ساقط می شود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص امکان فسخ معامله به دلیل نپرداختن مبلغ - ثمن

♦  در پاسخ به پرسشی که طرح کردید و در رابطه با امکان فسخ معامله به دلیل نپرداختن ثمن باید گفت فسخ قرارداد با استناد به خیار تأخیر ثمن منوط به تحقق شرایطی است و در شرایطی این خیار ساقط گردیده و فروشنده تنها می تواند ثمن را مطالبه نماید.

♦  با توضیحات مطروحه در پرسش و تلیم مال به مشتری شما خیار تأخیر ثمن نداشته و می توانید ثمن را مطالبه نمایید.

♦  توضیح آنکه پس از انعقاد عقد بیع، خریدار مالک مبیع شده و فروشنده در مقام طلبکار می باید برای وصول طلب خود برای ثمن معامله اقدام نماید. برای این کار بهتر است ابتدا از طریق اظهارنامه ثمن معامله را مطالبه نمایید و اگر همچنان مشتری آن را پرداخت ننمود می توانید دعوای مطالبه ثمن علیه او اقامه کنید. همچنین شما می توانید خسارت تأخیر تأدیه را نیز از مشتری به دلیل تاخیر در پرداخت ثمن مطالبه نمایید. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - فسخ معامله به دلیل عدم پرداخت ثمن

ماده ۳۶۲ قانون مدنی
آثار بیعی که صحیحاً واقع شده باشد از قرار ذیل است:
۱) به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می‌شود.
۲) عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار میدهد.
۳) ‌عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم مینماید.
۴) ‌عقد بیع مشتری را به تادیه ثمن ملزم می‌کند.

ماده ۳۹۴ قانون مدنی
مشتری باید ثمن را در موعد و در محل و بر طبق شرائطی که در عقد بیع مقرر شده است تادیه نماید.

ماده ۳۹۵ قانون مدنی
اگر مشتری ثمن را در موعد مقرر تادیه نکند بایع حق خواهد داشت که بر طبق مقررات راجعه به خیار تاخیر ثمن معامله را فسخ یا از‌ حاکم اجبار مشتری را به تادیه ثمن بخواهد.

ماده ۴۰۲ قانون مدنی
هر گاه مبیع عین خارجی و یا در حکم آن بوده و برای تادیه ثمن یا تسلیم مبیع بین متبایعین اجلی معین نشده باشد اگر سه روز از تاریخ‌ بیع بگذرد و در این مدت نه بایع مبیع را تسلیم مشتری نماید و نه مشتری تمام ثمن را به بایع بدهد بایع مختار در فسخ معامله میشود.

ماده ۴۰۳ قانون مدنی
اگر بایع به نحوی از انحاء مطالبه ثمن نماید و به قرائن معلوم گردد که مقصود التزام به بیع بوده است خیار او ساقط خواهد شد.

ماده ۴۰۴ قانون مدنی
هر گاه بایع در ظرف سه روز از تاریخ بیع تمام مبیع را تسلیم مشتری کند یا مشتری تمام ثمن را ببایع بدهد دیگر برای بایع اختیار فسخ‌نخواهد بود اگر چه ثانیاً بنحوی از انحاء مبیع به بایع و ثمن به مشتری برگشته باشد.

ماده ۴۰۵ قانون مدنی
اگر مشتری ثمن را حاضر کرد که بدهد و بایع از اخذ آن امتناع نمود خیار فسخ نخواهد داشت.

ماده ۴۰۶ قانون مدنی
خیار تاخیر مخصوص بایع است و برای مشتری از جهت تاخیر در تسلیم مبیع این اختیار نمیباشد.

ماده ۴۰۷ قانون مدنی
تسلیم بعض ثمن یا دادن آن به کسی که حق قبض ندارد خیار بایع را ساقط نمیکند.

ماده ۴۰۸ قانون مدنی
اگر مشتری برای ثمن ضامن بدهد یا بایع ثمن را حواله دهد بعد از تحقیق حواله خیار تاخیر ساقط میشود.

ماده ۴۰۹  قانون مدنی
هر گاه مبیع از چیزهائی باشد که در کمتر از سه روز فاسد و یا کم قیمت میشود ابتداء خیار از زمانی است که مبیع مشرف به فساد یا ‌کسر قیمت میگردد.

ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی
در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبه کار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست