اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 10 آبان 1400

 مفهوم  و مصادیق مستثنیات دین و اجرای حکم از محل اموال بدهکار

سلام حدود 16 سال قبل به مدت حدود 4 ماه با خانمی عقد بودم و ازدواج نکردیم و نصف مهریه به ایشان تعلق گرفت 2 تا دادم 98 تا ماند و ایشان رضایت زبانی دادند مبنی بر نگرفتن باقی مهریه که البته بنده هم کم تجربگی کردم محضری نکردم در حال حاضر ایشان از طریق اجرای ثبت اقدام کرده اولا یک چهارم حقوق من توقیف شده و منزل مسکونی بنده که با خانواده ام ساکن هستم توقیف کرده منزل بنده حدود 103 متر در ساختمانی بدون حیاط چهار طبقه تک واحدی که بنده در طبقه اول ساکن هستم با قیمت حدود 2 میلیارد ارزش دارد و تنها دارایی بنده است و کارمند دولت هستم این خانم الان ازدواج کرده و دو بچه دارد و بنده هم ازدواج کرده ام و دو تا بچه دارم آیا این منزل را میتوانم جزو مستثنیات دین محسوب کنند؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 216

 

پاسخ – مفهوم  مستثنیات دین و رابطه آن با اجرای حکم

  • طبق ماده 1082 قانون مدنی به محض و مجرد وقوع عقد، زوجه مالک مهر است و هر گونه دخل و تصرفی که می خواهد می تواند در آن انجام دهد بر ذمه زوج است که آن را پرداخت کند.
  • ماده 1092 قانون مدنی هم که مربوط به طلاق است یک قاعده استثنایی را بیان کرده است.
  • با اینکه زن به مجرد عقد مالک مهریه می شود، اما این مالکیت متزلزل است و با وقوع نزدیکی پایدار می شود و مستقر می شود.در صورت طلاق، زوجه قبل از نزدیکی، وی مالک نصف مهریه خواهد بود. پس اگر مهر دین باشد و هنوز پرداخت نشده باشد، نصف آن بر ذمه شوهر است و در صورتیکه در هنگام عقد مهر پرداخت شده باشد، شوهر حق دارد نصف آن را استرداد کند.
  • در صورتیکه شخص بدهکار از پرداخت دیون و بدهی های خود امتناع کند، شخص طلبکار می تواند اموال وی را جهت دریافت بدهی خود مطالبه کند و درخواست توقیف اموال شخص بدهکار را می دهد.
  • توقیف اموال بدهکار با محدودیت هایی روبروست که جزء استثناییات محسوب می شود و غیر قابل توقیف است؛ احراز این شرایط به عهده دادگاه است و مفهوم نوعی و شخصی دارد و ممکن است برای هر شخص با توجه به معیار انسان نوعی محاسبه شود.
  • اما قانونگذار در برخی مواد صراحتا به اموال غیر قابل توقیف اشاره کرده است مانند ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی - ماده 65 قانون اجرای احکام مدنی.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - مفهوم مستثنیات دین در توقیف اموال

ماده ۲۴ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی
مستثنیات دین صرفاً شامل موارد زیر است:
الف - منزل مسکونی که عرفاً در شان محکوم‌علیه در حالت اعسار او باشد
ب - اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج - آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.
د - کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها.
هـ - وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
و - تلفن مورد نیاز مدیون.
ز - مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.
تبصره ۱ - چنانچه منزل مسکونی محکوم‌علیه بیش از نیاز و شان عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجرا کننده رای نباشد به تقاضای محکوم‌له به‌ وسیله مرجع اجرا کننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تادیه دیون محکوم‌ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم‌ٌبه به طریق سهل‌تری مانند استیفاء از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم‌ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان‌پذیر باشد که در این‌صورت محکوم‌به از طرق مذکور استیفاء خواهد شد.
تبصره ۲ - چنانچه به حکم قانون مستثنیات دین تبدیل به عوض دیگری شده باشد، مانند اینکه مسکن به دلیل قرار گرفتن در طرحهای عمرانی تبدیل به وجه گردد، یا در اثر از بین رفتن، عوضی دریافت شده باشد، وصول محکوم‌به از آن امکان‌ پذیر است مگر اینکه محرز شود مدیون قصد تهیه موضوع نخستین را دارد.

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید

ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی
هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد‌ حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.

ماده ۶۵ قانون اجرای احکام مدنی
اموال زیر برای اجرای حکم توقیف نمی‌شود:
۱ - لباس و اشیاء و اسبابی که برای رفع حوائج ضروری محکوم‌علیه و خانواده او لازم است.
۲ - آذوقه به قدر احتیاج یک‌ماهه محکوم‌علیه و اشخاص واجب‌النفقه او.
۳ - وسائل و ابزار کار ساده کسبه و پیشه‌وران و کشاورزان.
۴ - اموال و اشیایی که به موجب قوانین مخصوص غیر قابل توقیف می‌باشند.
‌تبصره - تصنیفات و تالیفات و ترجمه‌هایی که هنوز به چاپ نرسیده بدون رضایت مصنف و مولف و مترجم و در صورت فوت آن‌ها بدون رضایت ورثه یا قائم‌مقام آنان توقیف نمی‌شود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی حقوقی

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست