اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 15 آذر 1400

 دخالت و انتقال غیر قانونی اموال پدر

پدرم 5 سال پیش به علت سکته ی مغزی 35 روز در بیمارستان بستری شد پدرم با برادر بزرگم شراکتی یک ماشین سنگین کامیون تک باری که 4 دانگش مال پدرم بود و 2 دانگش مال برادر کوچکتر.برادر بزرگم با زیرکی و درست کردن کاغذی سند کامیون را بدون اینکه پدرم و برادر بزرگم اطلاعی داشته باشند به نام خودش زد حدود 5 سال است که هیچ گونه پولی حاصل از درامد کامیون به بنده نداده است الان بنده چگونه میتوانم حق خود را پس بگیرم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 201

پاسخ – نحوه مقابله و برخورد با انتقال غیر قانونی اموال مشترک – ارث پدری

سوال مطروحه را می توان به دو بخش تقسیم کرد و ابتدا قسمت حقوقی که شراکت است را بررسی کنیم و در ادامه به بحث کیفری عمل ارتکابی یعنی جعل سند میپردازیم.

 

شراکت

در ابتدا باید گفت که عقد شرکت عبارت است «عقدی که به موجب آن دو یا چند شخص به منظور تصرف مشترک و تقسیم سود و زیان و گاه مقصد دیگر حقوق خود را در میان می نهند تا بجای آن مالک سهمی مشاع از این مجموعه شوند.
در ابتدا لازم است چند اصطلاح رو تعریف کوتاهی بکنیم: 
قانون مدنی در ماده ۵۷۱ شرکت را تعریف کرده است که مفاد آن از فقه گرفته شده است.برطبق قواعد حاکم بر اشاعه هیچ یک از شرکا نمیتوانند بدون اذن دیگران در مال مشاع تصرف کند، زیرا انتشار حق مالکیت شریکان در تمام اجزای مال مشاع ( مال مشاع مالی است که چند نفر مالک آن باشند بدون اینکه سهم هر کدام مشخص باشد و در جزء جزء مال مشاع مالکین تملک دارند.) باعث می شود تا هر تصرف تجاوز به حقوق دیگران باشد و بدون اذن همگان میسر نیست.
ضمانت اجرای چنین تصرفی در ماده ۵۸۱ آمده است و تصرف شریک در مال مشاعی بدون اذن دیگران فضولی و غیر نافذ است (غیرنافذ در حالت دوران بین صحت و بطلان عمل حقوقی است که در صورت تنفیذ صاحب اذن صحیح و در صورت رد باطل می‌شود )
قانونگذار به همان اندازه که از اختیار شریک در استفاده از مال مشترک می کاهد، حاکمیت اراده جمع را در این زمینه محترم می شمارد.
البته نکته ای حائز اهمیت است که اشاعه مانع از تصرف هر شریک در مال خود نمی‌شود مگر اینکه این تصرف تداخلی با سهم دیگران داشته باشد و تزاحمی را ایجاد کند.ماده ۵۸۳ قانون مدنی هم در مورد انتقال سهم به دیگران این نظر را تایید می‌کند و این انتقال مالکیت مستلزم تداخل در حقوق دیگران نیست .

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

جعل اسناد

جعل در لغت به معنای دگرگون کردن و وارونه ساختن است.تزویر در لغت به معنی دروغ و باطل است (آراستن دروغ)جعل و تزویر در اصطلاح حقوقی به یکی از جرایم علیه آسایش عمومی اطلاق میشود . جعل و تزویر عبارت است از قلب متقلبانه حقیقت به زیان دیگری به یکی از طرق نام برده در قانون در یک سند یا نوشته یا هر چیز دیگر.ماده 523 قانون مجازات تعزیرات  جعل و تزویر را توضیح داده است.
در اکثر موارد یک سند برای استفاده بعدی از آن جعل میشود اما از نظر حقوقی مرتکب دو جرم جداگانه را مرتکب شده است یکی جعل و دیگری استفاده از سند مجعول .
رای وحدت رویه شماره 1188 مورخه 1336 استفاده و استعمال اسناد مجعوله جرمی است مجزا از جرم جعل که باید احکام جداگانه برای آن صادر شود.به علاوه حکم شماره 299- مورخه 1320/5/31 هم در تایید همین نظر است.
برای تحقق جرم حصول نتیجه (به دست آوردن منافع مادی و معنوی ) شرط نیست بلکه صرف استعمال سند موجب تحقق جرم است. دو حکم به شماره 770- مورخه 1316/4/10و شماره 6782 مورخه1320/3/21 شعبه دوم دیوان عالی کشور هم در تایید همین نظر است.
علاوه بر بحث حصول نتیجه عنصر معنوی جرم جعل هم حایز اهمیت است به این معنا که عمل تحریف واقعیت در یک نوشته به قصد اضرار باشد علاوه بر آن وجود قصد متقلبانه الزامی است قصد متقلبانه هم باید مبتنی بر سوء نیت و آگاهی نسبت عمل ارتکابی  باشد.
حکم شماره 292 - مورخه 1320/1/31 شعبه دوم دیوان عالی کشور در مورد قصد مجرمانه در جعل هم این نظر را تایید میکند
 

استفاده از سند مجعول

در بیشتر موارد یک سند به منظور استفاده بعدی جعل می‌شود ولی از نظر حقوقی دو جرم جداگانه رخ داده است یک جعل دو استفاده از سند مجعول.(رای وحدت رویه شماره ۱۱۸۸- مورخه ۳۰/۳/۱۳۳۶)(حکم شماره ۲۹۹-۳۱/۵/۱۳۲۰ شعبه دوم دیوان عالی کشور)
برای تحقق جرم استفاده از سند مجعول به دست آوردن منافع مادی شرط تحقق جرم مزبور نیست بلکه استفاده از سند مجعول شرط تحقق جرم مزبور است احکام شماره ۷۷۰- مورخه ۱۰/۴/۱۳۱۶ و شماره ۶۷۸۲ مورخه ۲۱/۳/۱۳۲۰ شعبه دوم دیوان عالی کشور حاکی از همین سخن است.همیچنین علم و اطلاع مرتکب از جعلی بودن سند الزامی است که صراحتا در ماده ۵۳۵ و ۵۳۶ قانون مجازات تعزیرات اشاره شده است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مستندات قانونی - انتقال غیر قانونی اموال

ماده 571 قانون مدنی  

شرکت عبارت است
ازاجتماع حقوق مالکین متعدددرشیئی واحدبنحواشاعه

ماده ۵۷۶ قانون مدنی  

طرز اداره کردن اموال مشترک تابع شرایط مقرره بین شرکاء خواهد برد.

ماده 581 قانون مدنی  

 تصرفات هریک ازشرکاءدرصورتی که بدون اذن یا خارج ازحدود اذن باشدفضولی بوده و تابع مقررات معاملات فضولی خواهدبود

ماده 582 قانون مدنی  
شریکی که بدون اذن یادرخارج ازحدوداذن تصرف دراموال شرکت نمایدضامن است .

ماده 583 قانون مدنی   

هریک ازشرکاءمی تواندبدون رضایت شرکاءدیگرسهم خودرا جزءیاکلابه شخص ثالثی منتقل کند

ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی
جعل و تزویر عبارتند از: ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن‌یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تاخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب.

ماده ۵۳۵ قانون مجازات اسلامی
هر کس اوراق مجعول مذکور در مواد (۵۳۲)، (۵۳۳) و (۵۳۴) را با علم به جعل و تزویر مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران خسارت‌وارده به حبس از شش ماه تا سه سال یا به سه تا هیجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی
هر کس در اسناد یا نوشته‌های غیر رسمی جعل یا تزویر کند یا با علم به جعل و تزویر آنها را مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران‌ خسارت وارده به حبس از شش ماه تا دو سال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست