اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 16 آذر 1401

 امکان ابطال صلحنامه بدلیل مجهول بودن موضوع صلح

سلام. خانواده مادری من یک زمین به مساحت ۲۵هزارمتر داشتن و از موقعیت این زمین هیچ خبری نداشتن چون یک دایی داشتم که موقعیت این زمین را از سه خواهر مخفی نگه داشته بود دایی من گفته بود فقط ۱۰۰ متر از این ملک مانده که هیچ ارزشی مالی ندارد و سه خواهر را مجبور کرد که این زمین را به یک آقای دکتر ببخشید تا بقیه زمین را ازدست منابع طبیعی در بیاورد تا یک بیمارستان و دهکده سلامت در آن بسازد بعدها معلوم شد که ۲۵هزارمتر بوده و دایی من از خواهرا امضا گرفته برای صلحنامه. بعد به دکتر بخشیده و دایی هم فوت کرده مورد صلح و هبه یک دست انتقال داده شده حالا ما چگونه می توانیم این معامله حقه بازی رو باطل کنیم و تقاضای الزام به تنظیم سند رسمی کنیم لطفا راهنمایی کنید. در ضمن سن هر سه خواهر بالای ۸۵ به بالا بوده و بی سواد.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 475

 

پاسخ – آیا می شود عقد صلح را بدلیل مجهول بودن مقدار مال صلح شده باطل کرد ؟

  • طبق بند ۳ ماده ۱۹۰ قانون مدنی موزد معامله باید برای طرفین معین باشد و گر نه معامله باطل است ؛ معین به این معناست که غیر مردد بین دو چیز و هم به معنی مفهوم معلوم یعنی مشخص و نامبهم از لحاظ جنس و وصف و مقدار است ماده ۲۱۶ قانون مدنی نیز درباره شرط معلوم بودن مورد معامله همین نظر را بیان کرده است.
  • معامله ای که موضوع آن مبهم باشد در اصطلاح فقهای اسلام معامله غرری نامیده می شود غرر در لغت به معنای جهل یا خطر است و معامله غرری معامله خطرناک است و عرف به آن دست نمی زند. 
  • بنابراین علم تفصیلی به مورد معامله از شرایط صحت است با وجود این به طور استثنایی در پاره ای معاملات همانطور که ذیل ماده ۲۱۶ بیان شد قانونگذار علم اجمالی را کافی دانسته است و علم تفصیلی به کمیت و کیفیت مورد معامله لازم نیست. مثل ماده ۶۹۴ قانون مدنی در مورد عقد ضمان ؛ البته چون عقد ضمان که به موجب آن شخصی مالی را که بر ذمه دیگری است بر عهده می گیرد یک عقد ارفاقی و مبتنی بر مسامحه است و مقصود اصلی آن کمک به مدیون است. 
  • در مورد اینکه لزومی دارد که موضوع صلح معلوم باشد یا خیر قانون مدنی حکمی ندارد پس طبق قواعد عمومی قرارداد ها عمل کرد و موارد فوق که بیان شد در برخی موارد علم تفصیلی نیاز دارد و در مواردی محدود علم اجمالی کافی است. 
  • از ماده ۷۵۲ قانون مدنی چنین استنباط می شود که لازم نیست مورد صلح اژ تمام جهات معلوم باشد بلکه علم اجمالی برای صحت آن کافی است یعنی مورد صلح می تواند از مصادیق قسمت اخیر ماده ۲۱۶ باشد 
  • همچنین طبق ماده ۷۶۷ قانون مدنی وجود مورد تعهد در حین عقد یکی از شرایط اساسی برای صحت عقد تملیکی است در این خصوص تفاوت نمی کند که صلح معوض باشد یا بلا عوض. آن صلح از جهت فقدان موضوع باطل است . 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص ابطال صلحنامه بدلیل مجهول بودن موضوع صلح

♦  مجهول بودن مورد صلح یک مرحله قبل از علم اجمالی است یعنی حتی علم کلی و بدون دقت نیز در آن وجود ندارد و به حدی است که تصور افراد از مورد صلح با واقعیت کاملا متفاوت است و تفاوت به قدری فاحش است که اگر افراد حتی یک علم اجمالی هم داشتند حاضر به انعقاد چنین قراردادی نبوده اند ؛ البته با استدلال دیگر می توان به این نتیجه رسید که این مخفی کردن و عدم اگاه کردن از وضعیت مورد صلح به نوعی تدلیس محسوب میشود چرا که تدلیس با ترک فعل نیز محقق می شود.

♦  پس با توجه به مستندات فوق و استدلالات مطروح می توان ابطال معامله و ابطال عقد صلح را از دادگاه صالح تقاضا کرد و با ارائه مدارک و مستندات پرونده معامله را به استناد غرری بودن باطل کرد. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

مستندات قانونی - ابطال صلحنامه بدلیل مجهول بودن موضوع صلح

ماده ۲۱۶ قانون مدنی
مورد معامله باید مبهم نباشد مگر در موارد خاصه که علم اجمالی به آن کافی است.

ماده ۷۶۷ قانون مدنی
اگر بعد از صلح معلوم گردد که موضوع صلح منتفی بوده است صلح باطل است.
ماده ۷۵۲ قانون مدنی
صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا جلوگیری از تنازع احتمالی در مورد معامله و غیر آن واقع شود.

ماده ۶۹۴ قانون مدنی
علم ضامن به مقدار و اوصاف و شرایط دینی که ضمانت آن را مینماید شرط نیست بنابراین اگر کسی ضامن دین شخص بشود بدون ‌اینکه بداند آن دین چه مقدار است ضمان صحیح است لیکن ضمانت یکی از چند دین به نحو تردید باطل است.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط و مشاوره به وکیل با تجربه حقوق خصوصی و قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست