اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 31 خرداد 1402

 دوستم ماشینم را پس نمی دهد ، آیا خیانت در امانت است ؟

بیست روز پیش دوستم ماشینم را قرض گرفته و رفته الان سر یک موضوع مالی به مشکل خوردیم ماشین منو پس نمیده.آیا می تونم ازش شکایت خیانت در امانت کنم ؟ چه کاری باید انجام دهم و چه دلایلی لازم است ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 127

 

پاسخ – امکان طرح شکایت خیانت در امانت بابت پس ندادن خودرو

  • خیانت در امانت موضوع ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامیی، شامل رفتار خائنانه امین در تصاحب مال امانی متعلق به شخص دیگر می باشد که در واقع باید آن را خیانت در امانت به معنای اخص دانست. 
  • عناصر تشکیل دهنده جرم خیانت در امانت در شرایط تحقق جرم عبارت است از وجود قرارداد قبلی ، تسلیم شی، استرداد مال. 
  • وجود قرار داد قبلی اولین شرط تحقق جرم مزبور است. پس در تحقق این جرم مستلزم وجود یک قرارداد قبلی است که منشا امانت محسوب می شود و تسلیم شی در اثر عقدی از همان عقود مذکور در ماده یا حکم قانونگذار باشد.
  • مفهوم مخالف این سخن نیز حجیت دارد و اگر در خارج از قرارداد شی مورد امانت در اختیار کسی باشد و تلف یا استعمال شود چنین عملی بزه خیانت در امانت محسوب نمی شود؛ رای قدیمی شعبه پنجم دیوان عالی کشور به شماره ۱۴۵۱- مورخه ۱۳۱۷ نیز اعلام میدارد که تصرف مال گم شده خیانت در امانت محسوب نمی شود. 
  • مورد بعدی تسلیم مال توسط خوده شخص بزهدیده است و تسلیم مال به خائن ضرورت دارد و چنانچه شخص بدون اطلاع قبلی یا برخلاف میل مال امانی را به دست اورده باشد عمل او ممکن است سرقت باشد نه خیانت در امانت مانند یک حکم قدیمی به شماره ۱۹۸۵ مورخه ۱۳۲۱ شعبه دوم دیوان عالی کشور.
  • به طور کلی تصاحب شی امانی عبارت است از به مالکیت دراوردن مال امانت و خودداری از پس دادن آن مال به مالک اصلی آن؛ عدم استرداد دلیل و اماره ای است بر تصاحب خودسرانه مال. 
  • مجازات جرم خیانت در امانت و میزان حکم آن، طبق قانون جدید، تغییراتی داشته است. بر اساس قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، جرم خیانت در امانت، در زمره جرایم قابل گذشت، قرار گرفته و با تغییر در حداقل و حداکثر مجازات برخی جرایم تعزیری، مجازات جرم خیانت در امانت و میزان حکم آن، از ۶ ماه تا سه سال، به نصف، یعنی ۳ ماه تا یک و نیم سال، تقلیل یافته است.
  • نحوه شکایت از این جرم، با مراجعه شاکی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم شکواییه می باشد.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص پس ندادن ماشین و جرم خیانت در امانت

♦  برای طرح شکایت خیانت در امانت شما می بایست ابتدا یک اظهارنامه به دوست خود ارسال نمایید و با ذکر مشخصات خودرو و قید این که این خودرو را به امانت به وی سپرده بودید از وی بخواهید خودرو را ظرف مدت معینی به شما مسترد نماید و پس از انقضای مدت مذکور و عدم استرداد خودرو، می توانید به استناد اظهارنامه ی مذکور و نیز شهادت شهود، علیه دوست خود هم شکایت کیفری خیانت در امانت و هم دعوای حقوقی استرداد مال منقول و مطالبه ی اجرت المثل ایام تصرف از تاریخ اظهارنامه لغایت استرداد خودرو مطرح نمایید. 

 

ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی 

هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته‌ هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن، به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی‌ اجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیا مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده، آن ها را به ضرر مالکین یا متصرفین آن ها، استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید، به حبس از شش ماه تا سه سال، محکوم خواهد شد.

 

پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص دعاوی کیفری 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست