اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 25 اردیبهشت 1401

 محاسبه نرخ روز مهریه وجه نقد

سلام مهریه سال 67 مبلغش 150 هزار تومان بوده و پدرم سال 99 فوت شده الان نرخ روز مهریه چقدر میشه ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 658

مهریه به نرخ روز

 

پاسخ – نرخ روز مهریه ای که وجه نقد بوده چگونه محاسبه می شود ؟

مهر در اصطلاح عبارت است از عطیه یا بخششی از جانب مرد به زنی که قصد ازدواج با او را دارد.

ماده ی 1082  قانون مدنی مقرر میدارد: به مجرد عقد، زن مالک کل مهر میشود و میتواند هر تصرفی که بخواهد در آن بنماید.

در کنار این ماده، ماده ی 1092 قانون مدنی مقرر میدارد: هرگاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق  دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد‌ حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند. 

انواع مهر 

مهر المسمی : مهریه ای است که میزان آن به هنگام عقد نکاح معین و از آن نام برده شده است. بنابراین میتوان گفت مهرالمسمی مالی معین را گویند که به عنوان مهر و با توافق زوجین یا نمایندگان آنها تعیین میشود. این مال، مصادیق متعددی دارد و هریک بسته به توان و تعهد مرد میتواند به عنوان مهر ملحوظ شود. مهرالمسمی اگر عین معین است باید در زمان عقد موجود باشد، مالیت داشته و قابل نقل و انتقال نیز باشد و بین طرفین، تا حدی که رفع جهالت آنها بشود، معلوم و معین گردد. مرد باید قدرت تسلیم مهر را داشته و مالک آن باشد.
مهرالمسمی ممکن است عین معین باشد (مانند خانه معین) یا کلی (مقداری پول) و نیز میتوان حق مالی یا منفعت یا کار معین را مهر زن قرار داد. برای مثال ممکن است آموختن علم یا صنعت یا ساختن خانه ای از طرف مرد به عنوان مهرالمسمیمعین شود، یا حق انتفاعی را که مرد در ملک دیگری دارد مهر زن قرار دهد. به طور کلی، هر چه که مالیت دارد و قابل تملک است می تواند مهر قرار داده شود. 
مهرالمثل : مهرالمثل آن ست که پرداخت آن میان مردم برای مانند این دختر معین در اوصافی مانند سن و سال، جمال و زیبایی، بکارت، ثروت و دارائی، هنر و حرفه و... متعارف باشد. ماده 1093 قانون مدنی مقرر می دارد: اگر در نکاح دائم، مهر ذکر نشود نکاح درست است و طرفین میتوانند پس از آن به صورتی در مورد آن سازش و چیزی را معین کنند و اگر قبل از تراضی نسبت به آن نزدیکی  شود، زن مستحق مهرالمثل است.
مهرالسنه :  در اصطلاح فقهی، به مقدار مهری که پیامبراکرم (ص) برا همسران و دختران خویش تعیین فرمودند و کمیت آن به شهادت روایات متعدد، پانصد درهم بود مهرالسنة میگویند.
مهر المتعه : هر گاه در عقد نکاح مهر ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر، زن خود را طلاق دهد، زن مستحق مهر المتعه است. برای تعیین مهرالمتعه وضعیت اقتصادی و تمکن و استطاعت مالی شوهر مورد لحاظ قرار میگیرد. بنابراین، برخلاف مهرالمثل که وضع زن و خصوصیات و شایستگی او در تعیین مقدار آن موثر است، در مهر المتعه تنها به وضعیت مالی مرد توجه میشود. 
مهر المتعه ویژه ی نکاح دائم بوده و در نکاح منقطع مهر المتعه تعلق نمیگیرد، چرا که مهر المتعه در موردی به زوجه تعلق میگیرد که هنگام عقد، مهر تعیین نگردیده و قبل از تعیین مهر و وقوع نزدیکی، طلاق صورت گیرد، حال آنکه اگر در نکاح منقطع  هنگام عقد مهر تعیین نگردد، عقد باطل است. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

محاسبه نرخ روز مهریه وجه نقد

در خصوص محاسبه نرخ روز مهریه وجه نقد باید گفت فرمول محاسبه مهریه به نرخ روز در ماده 2 آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی مشخص شده است. این ماده بیان می دارد که نحوه محاسبه مهریه وجه رایج بدین صورت است:
‌متوسط شاخص بها در سال قبل، تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد، ضربدر مهریه مندرج در عقد نامه.
در خصوص محاسبه نرخ مهریه چند نکته قابل توجه است:

  • در صورتی که روجین در حین اجرای عقد در خصوص محاسبه و پرداخت مهریه وجه رایج به نحو دیگری تراضی کرده باشند مطابق تراضی ایشان ‌عمل خواهد شد.
  • در مواردی که مهریه زوجه باید از ترکه زوج متوفی پرداخت شود تاریخ فوت مبنای محاسبه مهریه خواهد بود.
  • در صورتی که زوجه برای وصول مهریه به دادگاه صالح دادخواست تقدیم نماید هزینه دادرس به میزان بهای خواسته بر اساس مهرالمسمی با ‌زوجه ‌است و در صورت صدور حکم به نفع وی، زوج علاوه بر پرداخت مهریه طبق ضوابط این آیین‌نامه مسئول پرداخت هزینه دادرسی به مقدار مهرالمسمی و‌ ابطال تمبر به میزان مابه ‌التفاوت خواهد بود.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص نحوه محاسبه نرخ روز مهریه وجه نقد

♦ در پاسخ به پرسش شما باید گفت محاسبه مهریه به نرخ روز فرمول مخصوصی دارد که در سایت بانک مرکزی میتوانید آن را مشاهده کنید. به طور اجمالی باید عدد شاخص سال مطالبه مهریه را تقسیم بر عدد شاخص سال وقوع عقد کنید و حاصل را ضربدر میزان مهریه مندرج  در عقدنامه نمایید.  
♦ راحت ترین روش محاسبه این است که با تلفن گویایی 129 تماس گرفته و داخلی 2 را شماره گیری نمایید. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

 

مستندات قانونی - محاسبه نرخ روز مهریه

ماده ۱۰۷۸ قانون مدنی
هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد میتوان مهر قرار داد.
ماده ۱۰۷۹ قانون مدنی
مهر باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آن ها بشود معلوم باشد.
ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی
تعیین مقدار مهر منوط به تراضی طرفین است.
ماده ۱۰۸۱ قانون مدنی
اگر در عقد نکاح شرط شود که در صورت عدم تادیه مهر در مدت معین نکاح باطل خواهد بود نکاح و مهر صحیح ولی شرط باطل‌ است.
ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.
ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی
برای تادیه تمام و یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.
ماده ۱۰۸۴ قانون مدنی
هر گاه مهر عین معین باشد و معلوم گردد قبل از عقد معیوب بوده و یا بعد از عقد و قبل از تسلیم معیوب و یا تلف شود شوهر ضامن ‌عیب و تلف است.
ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی
زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع ‌مسقط حق نفقه نخواهد بود.
ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی
اگر زن قبل از اخذ مهر به اختیار خود به ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد قیام نمود دیگر نمیتواند از حکم ماده قبل استفاده کند ‌معذلک حقی که برای مطالبه مهر دارد ساقط نخواهد شد.
ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی
اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین میتوانند بعد از عقد مهر را به تراضی معین‌ کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین بین آن ها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.
ماده ۱۰۸۸ قانون مدنی
در مورد ماده قبل اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهر و قبل از نزدیکی بمیرد زن مستحق هیچگونه مهری نیست.
ماده ۱۰۸۹ قانون مدنی
ممکن است اختیار تعیین مهر به شوهر یا شخص ثالثی داده شود در این صورت شوهر یا شخص ثالث میتواند مهر را هر قدر بخواهد ‌معین کند.
ماده ۱۰۹۰ قانون مدنی
اگر اختیار تعیین مهر بزن داده شود زن نمی تواند بیشتر از مهرالمثل معین نماید.
ماده ۱۰۹۱ قانون مدنی
برای تعیین مهرالمثل باید حال زن از حیث شرافت خانوادگی و سایر صفات و وضعیت او نسبت به اماثل و اقران و اقارب و همچنین‌ معمول محل و غیره در نظر گرفته شود.
ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی
هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد‌ حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.
ماده ۱۰۹۳ قانون مدنی
هر گاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهرالمتعه است و اگر بعد از ‌آن طلاق دهد مستحق مهرالمثل خواهد بود.
ماده ۱۰۹۴ قانون مدنی
برای تعیین مهرالمتعه حال مرد از حیث غنا و فقر ملاحظه میشود.
ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی
در نکاح منقطع عدم مهر در عقد موجب بطلان است.
ماده ۱۰۹۶ قانون مدنی
در نکاح منقطع موت زن در اثناء مدت موجب سقوط مهر نمی شود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند.
ماده ۱۰۹۷ قانون مدنی
در نکاح منقطع هرگاه شوهر قبل از نزدیکی تمام مدت نکاح را ببخشد باید نصف مهریه را بدهد.
ماده ۱۰۹۸ قانون مدنی
در صورتی که عقد نکاح اعم از دائم یا منقطع باطل بوده و نزدیکی واقع نشده زن حق مهر ندارد و اگر مهر را گرفته شوهر می‌ تواند آن را ‌استرداد نماید.
ماده ۱۰۹۹ قانون مدنی
در صورت جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی زن مستحق مهرالمثل است.
ماده ۱۱۰۰ قانون مدنی
در صورتی مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا ملک غیر باشد در صورت اول و دوم زن مستحق مهرالمثل خواهد ‌بود و در صورت سوم مستحق مثل یا قیمت آن خواهد بود مگر اینکه صاحب مال اجازه نماید.
ماده ۱۱۰۱ قانون مدنی
هر گاه عقد نکاح قبل از نزدیکی به جهتی فسخ شود زن حق مهر ندارد مگر در صورتی که موجب فسخ عنن باشد که در این صورت با‌ وجود فسخ نکاح زن مستحق نصف مهر است.

آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده (1082) قانون مدنی
‌ماده1- چنانچه مهریه وجه رایج باشد مرجع صالح بنا به درخواست هر یک از زوجین میزان آن را با توجه به تغییر شاخص قیمت سال زمان تأدیه نسبت به سال ‌وقوع عقد محاسبه و تعیین می‌نماید.
‌تبصره - در صورتی که روجین در حین اجرای عقد در خصوص محاسبه و پرداخت مهریه وجه رایج به نحو دیگری تراضی کرده باشند مطابق تراضی ایشان‌عمل خواهد شد.
‌ماده2- نحوه محاسبه مهریه وجه رایج بدین صورت است: متوسط شاخص بها در سال قبل، تقسیم بر متوسط شاخص بها در سال وقوع عقد، ضربدر مهریه مندرج در عقد نامه.
‌ماده3- در مواردی که مهریه زوجه باید از ترکه زوج متوفی پرداخت شود تاریخ فوت مبنای محاسبه مهریه خواهد بود.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص مهریه و دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست