اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
مطالب و مقالات حقوقی
تاریخ انتشار: دوشنبه 14 مهر 1399
مفهوم اجتهاد - آثار اجتهاد

 مفهوم اجتهاد - آثار اجتهاد

اجتهاد به استخراج قوانین و مقررات شرعی از منابعی مانند : قرآن، حدیث، اجماع و عقل اجتهاد گفته می شود.اجتهاد اصطلاحی فقهی است به معنی استنباط احکام شرعی از منابع فقه با شروطی خاص و کسی که به توانایی اجتهاد می رسد را مجتهد می گویند.

 

آشنایی با سایر تعاریف حقوقی

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2057

اجتهاد عام و خاص

این اصطلاح را از دو زاویه می توان بررسی کرد :

1- اجتهادبه معنی عام که بین فقهای شیعه و سنی وجود دارد. و به معنی به کارگیری تلاش و کوشش برای تحصیل ظن به حکم شرعی یا حجت بر حکم شرعی و تعیین وظیفه عمل است.

2- اجتهاد به معنای خاص تنها در میان فقهای اهل سنت مطرح است و مرادف با نوعی تشریع و جغل قانون از سوی فقیهه در موارد فقدان نص و مصداق روشن آن قیاس است.اهل تشیع به جهت روایات امامان معصوم (ع) خود را از اجتهاد به معنی خاص بی نیاز می داند و قیاس را روش قابل قبول نمی داند.

 

آثار اجتهاد

شرایطی که برای اجتهاد وجود دارد عبارت است از :

1- مجتهد می تواند به رای خودش عمل کند.

2- اگر مجتهد خودش اجتهاد کند دیگر نمی تواند به دیگری که قولش مخلف اوست عمل کند. اما اگر اجتهاد نکرده باشد نظریات مختلف است عده ای معتقدند باز هم چون مجتهد بالقوه است نباید از مجتهد بالغیر پیروی کند و عده ای قائل به آن هستند که اگر مجتهد دوم اعلم و اقوی باشد مراجعه جایز است.

3- حجیت فتوای مجتهد بر غیر مجتهد که در آیاتی از قرآن از جمله آیه 122 سوره توبه مورد توجه قرار گرفته است به آن معناست که خداوند مقرر فرموده عده ای در دین و علم تفقه کنند و به دیگران انذار نمایند. در واژه انذار میان علما اختلاف است اما حجیت اجتهاد توسط بسیاری از فقهای شیعه از این آیه استنباط شده و دال بر آن است که سایرین مکلف هستند که از مجتهد پیروی و تقلید نمایند.

4- از این رو بر غیر مجتهد واجب شده است که از مجتهد اعلم پیروی نماید.

 

نکته - بر اساس مطالعات شخصی اینجانب ذکر نظریه ملاصدرا در خصوص اجتهاد خالی از لطف نیست. ایشان قائل به آن است که تمام افراد مسلمان مکلف به کسب علم و فقه در دین هستند چراکه فرد عامی که علم و اگاهی نداشته باشد توان انتخاب مجتهد اعلم را نیز نخواهد داشت چرا که اساسا قدرت تمییز عالم از غیر عالم برای او دشوار است. لذا تقلید در نظریه او قابل قبول نیست و برای درک صحیح قواعد دینی و اجرای آن هر شخصی خود باید به آگاهی و علم کافی دست یابد وگرنه تقلید او نمی تواند موجب ارتقای معنوی او شود, لذا اجتهاد به درجات گوناگون برای هر شخصی لازم است و صرف تقلید و نفی عقل گرایی  با دین اسلام در تناقض است.

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: