اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
مطالب و مقالات حقوقی
تاریخ انتشار: دوشنبه 04 فروردین 1399
ویژگی ها و خصوصیات کلی قرارداد - تنظیم قرارداد

 ویژگی ها و خصوصیات کلی قرارداد - تنظیم قرارداد

برای تنظیم یک قرارداد که از نظر قانونی معتبر باشد و بتوان بر اساس آن اقدام نمود، لازم است با قسمت هایی از قانون مدنی آشنا بود تا بتوان بر اساس آن قراردادی حقوقی تنظیم نمود. البته واضح است که به صرف مطالعه مقررات راجع به قراردادها نمیشود در مورد تنظیم قرارداد تبحر و مهارت بدست آورد و ضروری است که قبل از تنظیم یک قرارداد با یک وکیل متخصص و با تجربه در زمینه قراردادها و عقود و حقوق مدنی و حقوق خصوصی، مشورت نموده یا تنظیم قرارداد را به یک وکیل سپرد.

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 3974

 

احکام و اصول کلی حاکم بر قراردادها

تعریف عقد و قرارداد

آنچه در قانون مدنی در تعریف عقد آورده شده است عبارت است از اینکه؛ یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر، تعهد به امری نمایند و مورد قبول آنها باشد.

بنابراین اولین قدم برای منعقد نمودن یک قرارداد آشنایی با تعریف عقد می باشد که در صورت وجود شرایط تعیین شده در تعریف می توان به تنظیم قرارداد حقوقی پرداخت. به عبارتی دیگر شرط انعقاد یک قرارداد وجود ارکان و عناصر عقد می باشد

 

ارکان و عناصر اساسی تشکیل قرارداد

این عناصر که شناسایی آنها نیازمند مشاوره حقوقی می باشد عبارت است از:
1- طرفین تعهد
2- موضوع تعهد

3- رابطه حقوقی

رابطه ای که به موجب آن متعهد له می تواند الزام متعهد را به ایفاء تعهد خود درخواست کند. در حقیقت این رابطه، رابطه ای است که از ضمانت اجرا برخوردار است و طلبکار به واسطه تسلطی که بر اموال بدهکار پیدا می کند، می تواند با استفاده از دارایی او، وسایل اجرای تعهد را فراهم کند.

علاوه بر وجود ارکان و عناصر بالا شروطی نیز باید جهت تحقق وجود داشته باشد تا بتوان تعهد ایجاد شده را نوعی تعهد حقوقی به شمار آورد و شناسایی این شروط نیازمند دانش حقوقی است، در غیر اینصورت امکان بی تاثیر بودن تعهد و عدم اجرای آن در آینده وجود خواهد داشت.

 

خصوصیات یک قرارداد قانونی و الزام آور

1- توافق دو یا چند اراده که نماینده دو نفع گوناگون باشد.

2- محصول مشترک دو اراده باشد. یعنی توافق دو انشاء باید سبب ایجاد اثر حقوقی باشد نه شرط بقای آن
3- جنبه انشایی داشته باشد (یعنی موجد اثر حقوقی باشد).
4- نتیجه و منظور از توافق ایجاد تعهد باشد و نه وعده دوستانه و اخلاقی. به عبارت دیگر؛ تراضی آمیخته به التزام باشد.

♦  آنچه در فوق در تعریف عقد و عناصر آن ذکر شد از جمله وجوه تمایز ابتدایی تعهدات حقوقی از تعهدات اخلاقی می باشد برای ایجاد تمایز بین تعهدات حقوقی و اخلاقی، طرفین عقد نیاز به تنظیم نوشته ای حقوقی داند که بتوان بر آن نام تعهد حقوقی را جاری ساخت که دارای ضمانت اجرای قانونی نیز باشند.

 

اقسام عقد و قرارداد از جهت الزام آور بودن

برای قابلیت بقای یک عقد نیز آشنایی با اقسام عقود از جمله عقود لازم و جایز نیز ضروری به نظر می رسد. برای آشنایی مقدماتی با عقد لازم و جایز، به تعریف این عقود در زیر می پردازیم.

عقد لازم

عقد لازم آن است که هیچ یک از طرفین معامله حق فسخ آن را نداشته باشد مگر در موارد معینه

عقد جایز

عقد جایز آن است که هر یک از طرفین بتواند هر وقتی بخواهد آن را فسخ کند

 

شرایط اساسی صحت عقد و قرارداد

از جمله مواد مهمی که در قانون مدنی به قسمت قرارادها اختصاص دارد و درک آن نیازمند دانش حقوقی در این زمینه می باشد، عبارت است از شرایط اساسی برای صحت معاملات. در واقع برای اینکه معامله (قرارداد) به صورت صحیح واقع شود و بتوان آثار یک قرارداد حقوقی را بر آن بار نمود، باید دارای شرایطی باشد که این موارد عبارتند از:

1- قصد طرفین و رضای آنها
2- اهلیت طرفین
3- موضوع معین که مورد معامله باشد
4- مشروعیت جهت معامله

 

خسارت قراردادی

از موارد مهم دیگری که در انعقاد قراردادها بسیار به چشم می خورد، خسارات حاصله از عدم اجرای تعهد است که به دلیل ارتباطی که با مسائل مادی پیدا می کند باید در یک بند بصورت کامل و دقیق، ضمن آشنایی با مواد قانونی مطرح شده در این زمینه، تنظیم گردد. شروط ضمن عقد نیز به دلیل اینکه گاهی می توانند موجب بطلان عقد شوند نیز باید به صورت دقیق و با داشتن اطلاعات حقوقی تنظیم شوند و در ضمن عقد گنجانده شوند

 

شروط ذیل باطل است ولی مفسد عقد نیست

1- شرطی که انجام آن غیر مقدور باشد.
2- شرطی که در آن نفع و فایده نباشد.
3- شرطی که نامشروع باشد.

 

شروط ذیل باطل و مبطل عقد است

1- شرط خلاف مقتضای ذات عقد ( منظور از مقتضای ذات عقد اثری است که اگر از عقد گرفته شود، جوهره آنچه که مورد تراضی است از بین برود. مانند انتقال مالکیت در بیع )
2- شرط مجهولی که جهل به آن موجب جهل به عوضین بشود.

 

جهت ارتباط با وکیل متخصص قراردادها کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: