اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
مطالب و مقالات حقوقی
تاریخ انتشار: جمعه 12 اردیبهشت 1399
مراحل توقیف اموال و تامین خواسته

 مراحل توقیف اموال و تامین خواسته

در تعریف و توجیه تامین خواسته و توقیف اموال میتوان گفت، همانطور که میدانیم یک دادرسی عادلانه از مراحلی تشکیل شده که هر یک نیاز به زمان خاصی برای اتخاذ یک تصمیم قانونی دارند. در فرآیند یک دادرسی عادلانه باید راهکارهایی را در نظر گرفت تا در فاصله زمانی که یک تصمیم اتخاذ می شود حقی از محکوم له ضایع نشود و احتمال تجاوز به حقوق وی به حداقل برسد. آن تدبیری که قانونگذار به شایستگی در نظر گرفته تا حقوق محکوم له طی مراحل دادرسی تضمین شود و محکوم علیه نتواند طی روند دادرسی به آن خللی وارد نماید، توقیف اموال یا تامین خواسته است که به معنی بازداشت دارایی های شخصی است که حکم به ضرر او صادر شده است.

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 8859

 

مراحل تامین خواسته و توقیف اموال در دعاوی حقوقی

  • توقیف اموال محکوم علیه یا به تعبیر قانونی، تامین خواسته در فاصله بین صدور حکم و قطعیت آن و سپس اجرای حکم به روشنی جایگاه ویژه خود را در نظام دادرسی ایران نشان می دهد.
  • با اجرای دقیق مراحل توقیف اموال و تامین خواسته می توان از شانه خالی کردن محکوم علیه درادای حق محکوم له جلوگیری کرد.
  • با توقیف اموال محکوم علیه، می توان تضمینی برای آسودگی خیال محکوم له ایجاد کرد تا در فاصله صدور حکم و قطعیت آن خللی به حق او وارد نشود.
  • قبل از وارد شدن به مراحل توقیف اموال یا تامین خواسته لازم به ذکر است اموالی که قرار است توقیف شوند باید شرایطی داشته باشند و هر مالی را نمی توان توقیف کرد. از جمله اینکه جزو مستثنیات دین نباشند.
  • مستثنیات دین اموالی هستند که برای ادامه زندگی فرد مدیون و خانواده وی لازم و ضروری هستند و برای حمایت از مدیون و رفع حرج او در نظر گرفته شده اند. بنابراین برای حمایت از مدیون بعضی از اموال او را نمی توان توقیف نمود.

 

لیست اموال غیرقابل توقیف در ماده 65 قانون اجرای احکام مدنی 

1-  لباس و اشیاء و اسبابی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و خانواده او لازم است.
2- آذوقه به قدر احتیاج یک ماهه محکوم علیه و اشخاص واجب النفقه او
3-  وسایل و ابزار کار ساده کسبه و پیشه وران و کشاورزان
4- اموال و اشیائی که به موجب قوانین خاص غیرقابل توقیف می باشند.

تبصره - تصنیفات و تالیفات و ترجمه هایی که هنوز به چاپ نرسیده بدون رضایت مصنف و مولف و مترجم و در صورت فوت آنها بدون رضایت ورثه یا قائم مقام آنان قابل توقیف نمی باشند.

بعد از خارج ساختن مستثنیات دین از اموال محکوم علیه، باید این نکته بررسی شود؛ مالی که تصمیم به توقیف آن گرفته شده است منقول (اموالی که می توان آنها را از محلی به محل دیگر منتقل کرد بدون اینکه به خود یا محل استقرار آن صدمه ای وارد بشود) است یا غیرمنقول (اموالی که نمی توان آنها را از محلی به محل دیر منتقل کرد، به صورتی که در خود مال یا محل استقرارش صدمه ای وارد نشود).

لازم به ذکر است طبق ماده 49 قانون اجرای احکام مدنی توقیف اموال محکوم علیه باید به درخواست محکوم له صورت گیرد به این صورت که : "در صورتی که محکوم علیه در موعدی که برای اجرای حکم مقرر است مدلول حکم را طوعا اجرا ننماید یا قراری با محکوم له برای اجرای حکم ندهد ومالی هم معرفی نکند یا مالی از او تامین و توقیف نشده باشد محکوم له می تواد درخواست کند که از اموال محکوم علیه معادل محکوم به توقیف گردد".
 

مراحل توقیف اموال (تامین خواسته) منقول

1- صورت برداری از اموال منقول

اولین اقدام در توقیف اموال بدهکار صورت برداری از اموال منقول است که طبق ماده 67 قانون اجرای احکام مدنی مامور اجرا باید قبل از توقیف اموال منقول، صورتی که مشتمل بر وصف کامل اموال از قبیل : نوع، وزن، اندازه و غیره که با تمام حروف و اعداد باشد تنظیم نماید.

 

2- ارزیابی اموال منقول

بعد از اینکه صورت برداری از اموال به پایان رسید و مشخصات و خصوصیاتی که معرف کامل مال باشد نوشته شد نوبت به ارزیابی اموال منقول می رسد که این ارزیابی حین توقیف به عمل می آید و در صورت اموال درج می شود قیمت اموال را نیز محکوم له و محکوم علیه به تراضی تعیین می نمایند و هر گاه طرفین حین توقیف حاضر نباشند یا حاضر بوده و در تعیین قیمت تراضی ننمایند ارزیاب معین می شود.

 

3- ابلاغ ارزیابی به طرفین و مهلت 3 روزه اعتراض

قسمت اجرا، ارزیابی را بلافاصله به طرفین ابلاغ می نماید هر یک از طرفین می توانند ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ ارزیابی به نظریه ارزیاب اعتراض نمایند. برای حفظ اموال توقیف شده این اموال و رونوشت صورت اموال به شخصی که مسئولیت حفظ را به عهده گرفته تحویل و رسید اخذ می گردد.

 

4- فروش اموال از طریق مزایده

در نهایت اموال منقول از طریق مزایده به فروش می رسند.

 

 

مراحل توقیف امول غیرمنقول

1- صورت برداری اموال غیر منقول

مامور اجرا پس از توقیف اموال غیرمنقول، صورت اموال را تنظیم می کند.

 

2- ابلاغ صورت اموال غیر منقول به محکوم علیه و مهلت یک هفته ای جهت اعتراض

نسخه ای از صورت اموال تنظیمی توسط مامور اجرا را به محکوم علیه ابلاغ می نماید تا اگر شکایتی داشته باشد ظرف یک هفته کتبا به قسمت اجرا تسلیم دارد.

 

3- ارزیابی اموال غیر منقول

 ارزیابی اموال غیرمنقول نیز حین توقیف به عمل می آید و در صورت اموال درج می شود قیمت اموال را محکوم له و محکوم علیه به تراضی تعیین می نمایند و هر گاه طرفین حین توقیف حاضر نباشند یا حاضر بوده و در تعیین قیمت تراضی ننمایند ارزیاب معین می شود.

 

لازم به ذکر است مال غیرمنقول بعد از تنظیم صورت و ارزیابی به مالک یا متصرف ملک تحویل می شود و مشارالیه مکلف است ملک را همانطوری که طبق صورت تحویل گرفته تحویل دهد.

 

4- فروش مال غیر منقول از طریق مزایده

در نهایت مال غیرمنقول از طریق مزایده به فروش می رسد.

 

جهت ارتباط با وکیل جهت توقیف اموال بدهکار و تامین خواسته کلیک کنید  - 88019244

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: