اطلاع راه های تماس
و مشاوره با وکیل
 
ساعات کاری دفتر
9:00 تا 18:00
مطالب و مقالات حقوقی
تاریخ انتشار: پنجشنبه 29 آبان 1399
عقد صوری و معامله به قصد فرار از دین

 عقد صوری و معامله به قصد فرار از دین

در مواقعی افراد به دلایلی که معمولاً موجه نیست و ناشی از سوء برداشت از قانون و نیز سوء نیت است، اقدام به تنظیم معامله صوری می نمایند. معامله صوری همانطور که از اسمش بر می آید چون فاقد قصد انشاء است باطل محسوب می شود و اگر به قصد فرار از دین باشد می توان علیه مرتکبین اعلام جرم نمود و فرد ثالث ذینفع (طلبکار فروشنده) می تواند ابطال آن را از دادگاه بخواهد. قانونگذار با حکم مذکور در ماده 218 قانون مدنی فرض را بر این گذاشته که اگر فردی  بعد از مطالبه  دین از سوی طلبکار و قبل از توقیف با سند عادی یا رسمی ملک خود را به طور صوری بفروشد قصد فرار از دین دارد و لذا به طلبکار حق داده که تحت شرایطی در این خصوص اقامه دعوا نماید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 17136

 

آثار و احکام عقد صوری

  • برای اینکه بین طرفین معامله ای واقع شود که اثار حقوقی خود را بار کند و بتوان بر اساس آن طرفین را ملزم به انجام تعهدات ناشی از آن ساخت، باید به بررسی عنصر قصد در طرفین پرداخت  و با بررسی توافق اراده ها منظور آنها را از انجام معامله بررسی کرد و به این نتیجه دست یافت که قصد واقعی طرفین انجام معامله بوده است.
  • در معامله صوری اصولا قصد انشای معامله موجود نیست، بلکه صرفا صورتی از معامله ارائه می شود. پس در این نوع معامله، در حقیقت هیچ گونه معامله ای تحقق نمی پذیرد.
  • حتی اگر یکی از طرفین قصد انجام معامله صوری را داشته باشد، کافی است برای اینکه به عنصر قصد و توافق اراده ها لطمه وارد آید.
  • به موجب ماده 194 قانون مدنی: " الفاظ و اشارت و اعمال دیگر که متعاملین به وسیله آن انشاء معامله می نمایند، باید موافق باشد به نحوی که احد طرفین همان عقدی را قبول کند که طرف دیگر قصد انشاء آن را داشته باشد و الا معامله باطل خواهد بود.
  •  توافق اراده ها نیز باید برای انعقاد یک معامله و عقد واقعی صورت گیرد و منظور دو طرف از انجام معامله، واقعی باشد و حتی اگر یک طرف از متعاقدین هدفش از انعقاد عقد صوری باشد، معامله باطل خواهد بود.
  • در معامله صوری در برابر مبیع، ثمنی از سوی خریدار به بایع پرداخت نمی شود زیرا بایع قصد دارد به صورت صوری و ظاهری تنها اموالش را به شخص دیگری منتقل نماید، بدون اینکه در ازای آن وجهی دریافت دارد.در نتیجه این نوع بیع صحیحا واقع نشده است زیرا اولین اثر از آثار بیع صحیحی که در ماده 362 قانون قانون مدنی به آن اشاره شده است وجو ندارد. زیرا طبق بند اول از این ماده، از آثار بیعی که صحیحا واقع شده است این می باشد که: "به مجرد بیع، مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می شود " حال آنکه در معامله صوری و ظاهری این اثر وجود ندارد
  • در مورد معامله صوری ماده 226 قانون تجارت نیز مقرر ی دارد: " اگر در محکمه ثابت شود که معامله به طور صوری یا مسبوق به تبانی بوده است، آن معامله خود به خود باطل، عین و منافع مالی که موضوع معامله بوده است مسترد می گردد."
  •  معاملات صوری در صورتی حکم بطلان خواهند گرفت که انگیزه اصلی از آنها فرار از دین باشد و به این واسطه ضرری به اشخاص دیگر وارد آید اما در مواردی که قصد و انگیزه طرف از معامله ای که به صورت صوری انجام می دهد فرار از دین و ضرر به دیگران نباشد، صحیح خواهد بود.برای مثال: مرد می تواند در قالب معامله صوری و به خاطر زحماتی که همسرش متقبل شده مالی را به او انتقال دهد بدون اینکه عوضی ( ثمنی یا پولی ) از وی دریافت دارد. این مرد می تواند در ایام حیات خود به صورت رسمی و قانونی خانه ای را به همسرش بفروشد و تمام مراحل قانونی انتقال را نیز طی کند، عوارض و مالیات دولت را  بدهد، به دفتر اسناد رسمی رفته و بیع را واقع سازد.خانم به عنوان خریدار در دفتر حاضر شده و ذیل سند را امضاء می نماید لیکن خانم ثمنی نمی پردازد. این معامله هر چند به دلیل نبود ثمن به صورت صوری واقع شده اما اگر احراز شود قصد مرد از انجام این معامله فرار از دین نبوده است، معامله صحیح است و آثار یک بیع صحیح بر آن بار می شود.

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243

ثبت امتیاز
پرسش و پاسخ‌های متداول
معامله صوری به دلیل عدم وجود قصد انشاء و اراده باطنی در انعقاد عقد و بعضاً به دلیل عدم رعایت شرایط صحت، باطل است.مثل اینکه کسی در ظاهر در قالب عقد بیع مالی را به یکی از نزدیکان خود منتقل کند ولی در باطن پولی بین آنها رد و بدل نشود و قصد انتقال دهنده فقط تغییر ظاهری نام مالک باشد.
معامله به قصد فرار از پرداخت دین اگر صوری باشد باطل است و اگر صوری نباشد صحیح بوده ولی قابل ابطال است.
بله، معامله به قصد فرار از پرداخت دین نه تنها قابل ابطال است بلکه به جهت وجود سوء نیت در فرار از پرداخت بدهی و وجود قصد برای تضییع حقوق طلبکاران، باطل است.
برای اینکار فراگیر ترین راه جستجوی عباراتی نظیر ((وکیل برای قرارداد)) یا ((وکیل متخصص قراردادها)) یا ((عقد صوری)) در سایت گوگل و موتورهای جستجو است و در نهایت به این واسطه دسترسی به سایت وکیل و مطالعه مقالات و مطالب وی و اطلاع از میزان دانش، تبحر و تخصص آن وکیل.
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید: