راههای مطالبه و اجرای مهریه
مهریه مالی است که همزمان با تشکیل عقد ازدواج اعم از دائم یا موقت طرفین با توافق بر سر میزان آن عقد را منعقد می نمایند.به مجرد انغقاد عقد و بدون هیچ شرط دیگری زن مالک کل مهر می شود و می تواند کل ان را مطالبه نماید .برای مطالبه مهریه دو راه وجود دارد که اول مراجعه به اداره اجرای ثبت و درخواست صدور اجراییه دوم مراجعه به دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست مطالبه مهریه.
امتیاز:

|
تعداد بازدید: 1111

راه های مطالبه مهریه
مطالبه مهریه از طریق اداره اجرای ثبت
- زوجه می تواند از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی اقدام به مطالبه مهریه خود نماید.
- به این صورت که قباله ازدواج خود را به دفتر محل ثبت ارائه و تقاضای صدور اجرائیه نماید.
- سپس با اجرائیه به اداره ثبت مراجعه و مهریه خود را مطالبه کند و در این راستا مالی اعم از وجه نقد یا مال غیر منقول توقیف می گردد. البته به شرط اینکه جزو مستثنیات دین نباشد.
نکته مهم: در حال و مطابق قوانین فعلی(سال 1399 شمسی و 2020 میلادی) جهت مطالبه مهریه ضرورتا باید قبل از هر اقدامی به اداره اجرای ثبت مراجعه نمود.
مطالبه مهریه در دادگاه خانواده
- پس از مراجعه به اداره اجرای ثبت و عدم امکان معرفی مال و توقیف آن از سوی طلبکار(زوجه) میتوان به دادگاه خانواده برای مطالبه مراجعه نمود.
- طبق بند 6 ماده 4 قانون حمایت خانواده ، رسیدگی به دعوای مهریه در صلاحیت دادگاه خانواده است و با توجه به اینکه مهریه منقول باشد یا غیر منقول، صلاحیت محلی دادگاه تغییر خواهد کرد.
- طبق ماده 22 قانون حمایت خانواده، " هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی است که طبق این ماده، مرجع اجرا کننده رای اعم از قسمت اجرا ی دادگاه صادر کننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و به هر نحو که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی و توقیف به میزان محکوم به اقدام نماید.
- در مواردی که محکوم به عین معین باشد و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد، مرجع اجرا کننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است" در خصوص مازاد فقط ملائت زوج ملاک اعتبار است "بنابراین بر اساس قانون جدید حمایت خانواده ضمانت اجرای حبس برای پرداخت دین مالی در مورد مهریه تا سقف یکصد و ده سکه بهار آزادی یا معادل آن اجرا خواهد شد.
- طبق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی،" اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد، محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود " نسبت به مازاد قانونگذار اثبات ملائت زوج را شرط مطالبه مهریه از سوی زوجه قرار داده است
مطالب مرتبط با مهریه :
1- تامین خواسته و توقیف اموال نمونه دادخواست و رای
2- افزایش مهریه، کاهش مهریه، بخشش مهریه
3- نحوه و سقف مطالبه مهریه ، 110 سکه
4- شرط تنصیف اموال زوج در عقدنامه
5- تقویم مهریه به نرخ روز